2022-02-18 08:42:02• hírek • Bede Emőke

Több Szatmár megyei községben is sikerült visszaszorítani a bűnözési rátát

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség a 2021-as esztendőről is elkészítette nemrégiben kimutatását, a terjedelmes adathalmaz egyik szeletéből pedig az is kiderül, a számok szerint melyek a megye legbiztonságosabb települései, és honnan jelentették a legtöbb bűnesetet.

A bűnelkövetési rátát a rendőrség az adott évben elkövetett lopások és rablások alapján számolja ki egy pontosan meghatározott képlet alapján. A településeket e mutatót tekintetében három csoportba lehet osztani: ott, ahol a rendőrségi adatok által megállapított arány 75 százalék alatt van, alacsony bűnözési rátáról beszélünk, azokon a településeken, ahol az érték 75 és 100 százalék között mozog, közepesről, efelett pedig már magasról.


Ami Szatmár megyét illeti, elmondható, hogy kevesebb bűneset történt 2021-ben, mint egy évvel korábban, az átlag bűnözési ráta ugyanis 2,69-ről százalékról 2,58-ra esett vissza. A megyei rendőrség által közölt adatok szerint Szatmárnémetiben azonban e csökkenő tendencia nem érvényesül, ugyanis a 2020-ban jegyzett 3825,71 százalékos rátához képest 2021-ben már 4991,07-et mértek.


Nagykárolyban más a helyzet: 965,71-ről 657,74 százalékra csökkent a bűnelkövetési arány, mely evidens módon még mindig magasnak számít, viszont a változás így is jelentős. Hasonlóan csökkent a bűnözés aránya Avasfelsőfaluban és Sárközújlakon is. Előbbi városban a korábbi 260 százlék helyett 2021-ben csupán 116,07-et jegyeztek, utóbbiban pedig 111,43-ról 38,69 százalékra Ezzel ellentétben Tasnádon 2021-ben megkétszereződött az elkövetett lopások és rablások száma: a 2020-ban mért 37,14 százalék helyett 2021-ben már 77,38-at jegyeztek itt, azaz a város besorolása alacsonyról sajnos közepesre váltott.


A megye községeiben szerencsére hasonlóan nagy arányokkal nem találkozhatunk, sőt, több település is 0 százalékon stagnál évek óta. 2020-ben és 2021-ben is tartotta magát ehhez a dicséretes arányhoz Egri, Apa, Felsőberekszó, Krasznabéltek, Komorzán, Kálmánd, Kaplony, Érkávás, Csomaköz, Borválaszút, Kolcs, Szamosdob, Lázári, Mikola, Avasújváros, Mezőpetri, Remetemező,  Kökényesd, Ráksa, Nagytarna, Mezőterem, Tartolc, Turc, Szamosborhíd és Vetés községe is.


Vannak azonban olyan községek, ahol nem sikerült megtartani a bűntett nélküli mindennapokra utaló 0 százalékot. A bűnözési ráta ugyanis emelkedett Ákos, Pusztadaróc, Halmi, Hadad Sződemeter, Szokond, Krasznaterebes és Csanálos községekben is.


Batarcs, Bikszád, Bogdánd, Kányaháza, Királydaróc, Mezőfény, Homoród, Aranyosmeggyes, Majtény, Szatmárudvari, Szilágypér, Piskolt, Érszakácsi, Szaniszló, Tasnádszántó, Szopor, Túrterebes, Vámfalu és Szatmárhegy községek azonban büszkén mondhatják el magukról, hogy a sokszor az akár 30 százalékot is meghaladó bűnözési rátát sikerült visszaszorítani 0-ra. A részletesebb táblázatot a Szatmár Megyei Rendőrség hivatalos weboldalán lehet megtekinteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: